Vendla

Några beskrivningar

Vantmönstret VENDLA

rNär vi besökte Helena i Börjelsbyn utanför Kalix, pratade vi som vanligt om handarbete, orientering och jämnåriga barn. Hon visade mig några av hennes gamla VANTAR som hon har sökt fram.

Helenas mamma hette Agda och hon hade i slutet av 1930-talet varit inlagd på Garnisionssjukhuset i Boden på grund av reumatism. Många patienter där sysselsatte sig med stickning av väntar, och många fick också nya idéer om vantmönster.

Helenas mamma Agda berättade bl.a. om en patient som var från Arjeplog. Hon hade för Agda visat en grön vänte med små rosor. Agda stickade den och Helena fick den så småningom och nu har jag fotograferat den. Vanten är 85 år gammal, stickad 1938.

Både färger och mönster påminner mycket om det som nu kallas ARJEPLOGVANTE. Det var inte ovanligt att man ändrade lite i mönster.

 

Man kan se andra arjeplogväntar i Marika Larssons bok" Stickat från Norrbotten" från 1978.

Jag har nu ritat och stickat ett par VANTAR, som är inspirerade av Helenas gamla väntar. Jag har kallat dem Vendla, efter en nutida stickerska från Arjeplog.


För några år sedan gjorde jag vanten Margona. Det var efter min egen mormors arjeplogvantar.


Historien bakom arjeplogvanten är intressant. Carin Bremberg från Arjeplog hör till dem som berättat om arjeplogvantens mönster för mig.

SÅLD
<< Tillbaka