Vendela

Vanten VENDELA

Jag blev inspirerad till den här vantens mönster av ett gångjärn i Ornässtugan i Dalarna. Det var vid ett besök på Ornässtugan som min dotter lade märke till hur annorlunda det gamla gångjärnet var jämfört med dagens. Vi har flera gånger besökt Ornässtugan som spelat en viktig roll i Sveriges historia. Varje gång har en guide berättat om Gustav Vasas äventyr i Dalarna, bl.a. det som hände i Ornässtugan.

Gustav Eriksson Vasa hade lyckats fly från sin fångenskap i Danmark under Kristian den andres regeringstid. I dåtidens ockuperade Sverige, som styrdes av Danmark, sökte han skydd hos sina vänner i landet på sin väg till Dalarna, som han hoppades skulle hjälpa honom att besegra den danske kungen.

Hos Arent Persson i Ornäs fick han löfte om att stanna en tid. Men Arent Persson ville mycket gärna ha den belöning son den danske kungen utfäst till den som grep Gustav Vasa. Han åkte iväg till den plats där de danska knektarna fanns för att ange sin besökare. Arents hustru Barbro Stigsdotter förstod vart maken åkte. Hon hjälpte Gustav Vasa att fly från Ornäs genom att binda ett par lakan om hans bröst och fira ner honom till marken från ett dass på loftet. En dräng körde Gustav till prästen Jon i Svärdsjö, men inte heller där kunde han stanna så länge. Då försökte han hinna till Norge innan han blev gripen för att där på hjälp. I Sälen hann några dalkarlar upp honom då han vandrade fram med snöskor på fötterna. Dalkarlarna hade bestämt sig att hjälpa Gustav Vasa med upproret mot danske kungen. Sverige befriades. Gustav Vasa utropades till konung år 1520. Långt senare hedrades hans minne av att skidtävlingen Vasaloppet började genomföras.

Många har skrivit om det som kallades Gustav Vasas äventyr men först var prästen Peder Svart, som skrev sina berättelser på 1500-talet. Det är troligt att det han berättat har största möjligheterna att vara sanna, då de skrevs under den period då de hände. Från 1600-talet finns också berättelser om Gustav Vasa.

Detta är lite om bakgrunden till en viktig händelse i Ornässtugan. Gångjärnet kanske inte är från början av 1500-talet, men det är gammalt och vackert.

 

Some description

 

<< Tillbaka