Vanten Holmön

 

 

Some description

En bit av ett gammalt fälltäcke finns på Västerbottens museum. Färgerna är nu mer dämpade än vad de varit. Undersökningar har visat att att man använt växtfärgat garn: rött, grönt, svart, gult och vitt och att de varit klarare förut.

Genom Karin Lundemark, bosatt på Holmön, 40 minuters färjeresa från Sävar ut i Bottenviken, har jag fått hur biten av fälltäcket hamnade i museet. I början av 1900-talet gjordes en textilinventering i Västerbotten. En kvinna från Hemslöjden i Umeå, råkade få syn på ett gammalt fälltäcke som låg över mjölkkrukorna på en mjölkskjuts från Holmön. Bonden som körde gav bort en bit av fälltäcket.

Denna lilla lapp sägs nu vara förlaga till Västerbottensdräktens förkläde. Holmöväv kallas det speciella sätt som fälltäcket var gjord med. Effekten får man genom att vid vävningen omväxlande trampa kypert och tuskaft.

Holmöväven har ovanliga färger. Västerbottenskustens vävar har oftast varit i matta färger, men i Holmöväven är det fem skarpa färger. De sägs representera fem årstider. Den femte är den tid på året då isen varken bär eller brister.

2012 genomfördes projektet FEM ÅRSTIDER – FEM FÄRGER under ledning av Karin Lundemark.

Vanten Holmön har jag stickat med just dessa fem färger. För mig påminner de lite om samiska färger. En påverkan österifrån från Finland är också möjlig.

 

 

 

SÅLD
<< Tillbaka