Vante från Pajala

Några beskrivningar

 

Inspiration till den här vanten har jag fått från Pajala, men inte från gruvan eller gruvbrytningen. Det är mer från ett samtal på ett äldreboende och från en riktig skönhet i samhällsbilden – en bro över Torne älv.

För sju år sedan, då min pappa flyttade in på ett äldreboende i Luleå, kom jag i kontakt med en annan av de boende där. Det var Björn Hermansson, före detta arkitekt, från Vuono utanför Haparanda. Han var då ännu mycket pratsam och berättade gärna om sitt liv. Från den yrkesmässiga delen framhöll han gärna två saker som han var stolt över – Tullhuset i Haparanda och bron över Torne älv i Pajala. Den senare vann i en tävling mellan olika förslag och det berodde på skönheten.

1997 var bron klar och ersatte då en äldre bro över älven. Björn Hermanssons bro var en s.k. snedkabelbro med en hög pylon och kablar åt bägge hållen. Den mest kända snedkabelbron i Sverige är den över Öresund. Mönstret till "Vante från Pajala" är inspirerat av bron. Den höga pylonen och alla bärande kablar finns med på mönstret. Garnet är ullgarn från Färöarna, både det grå och det mörkblå garnet.

SÅLD
<< Tillbaka