Tagetes

Some description

Varje vår satte min mamma frön av tagetes inomhus. Ofta började hon alldeles för tidigt och fick göra om allt lite senare, men det var lika roligt då. Efter en vecka kunde mamma se att fröna börjat gro. Hon sådde olika sorter, enkla, fyllda, höga och låga. När sista frostnatten varit här uppe i norr omkring den 6 juni, började hon plantera ut alla dessa tagetes, som upptagit de flesta fönsterbrädorna i huset. De blommar ju tacksamt hela sommaren. Mamma skötte om alla sina växter och speciellt noga var hon med att nypa bort vissnade blommor. Dessutom sparade hon frön för kommande år.

Jag minns också att mamma satte tagetesblommor mellan raderna av morötter. Det lär vara så att tagetesblommans rötter utsöndrar ett slags gift som maskar och andra små kryp i marken inte tål.

Tagetes klarar inte frostnätterna, så därefter är det slut med den blomsterfägringen. För övrigt är det så att blomman är uppkallade efter Tagetis, en etruskisk gud före romartiden, som en hyllning till gudens skönhet. Vanten tagetes har fått färg efter tagetsväxten.

SÅLD
<< Tillbaka