Stjärna från Lillhärdal

Some description

Stjärnmönster på vantar är vanliga. Jag har stickat åtskilliga. Det här är ytterligare en stjärnvante, fast här är stjärnan delad, hälften uppe och hälften nere. Häxstjärnor kallas de ibland. I en av min mammas korsstygnsböcker hittade jag ett fint stjärnmönster. Det var lite för stort för att passa till en vante, men jag har gjort det mindre och ändrat lite. Gjorde det till mitt vantmönster.

Jag tyckte att mönstret verkade bekant. Då mindes jag. Det fanns ett reportage i Hemslöjden om Ingela Fredell och Katarina Widegren. De var väldigt intresserade av gamla broderier och nu sökte de i Jämtlands län. I källaren i ett hus som tillhörde hembygdsföreningen i byn Lillhärdal, i Härjedalen, upptäckte de fina broderier. Katarina arbetade fram nya mönster med idéer från de gamla.

Lillhärdalsbroderierna är troligen från mitten och slutet av 1800-talet. Märkligt är att jag hittade ett av mönstren i en korsstygnsbok från mitten av 1900-talet.

När man tar reda på lite om Lillhärdals historia blir man förskräckt. I byn avrättades och brändes den första kvinnan i Sverige anklagad för häxeri. Hon kallades Stor-Märit. Nu finns det en minnessten på Spångmyrholmen 3km öster om Lillhärdal.

Under 1600-talet jagade och dömde både staten och kyrkan häxor på flera ställen i Sverige. 1668 påstods några kvinnor ha varit i Blåkulla och haft kontakt med djävulen. Det sägs ha varit över 30 kvinnor. I hela Europa blev över 50 000 avrättade och dömda för häxeri. Barnen sägs ha haft avgörande betydelse som vittnen i Sverige vid domarna. Ryktet om häxprocesserna i Lillhärdal spreds som en löpeld genom landet Sverige. Totalt avrättades i Sverige 300 människor för trolldom. Först sedan man insett barns opålitlighet som vittnen började det hela avta. 1779 avskaffades straffet för trolldom i svensk lag.

 

SÅLD
<< Tillbaka