Runa
Grundbetydelsen i namnet är ”hemlighet” och mycket av hemligheter finns också i det som har inspirerat mig till det här vantmönstret. Eftersom jag också är intresserad av hur textila mönster vandrat mellan olika öar har jag försökt ta reda på lite mer än vanligt.
Även mycket små öar kan ha en stark mönstertradition. Kvinnorna stickade plagg, som var mycket mönstrade. Vantarna var ofta ljusa med ”rosor” i mörka färger: rött eller mörkblått. I min inspirationsbild var ”rosen” en stjärna i en stående kub. Den här vanten har ett mönster som jag ritat inspirerad av en vit vante med inplockat (intarsia)-mönster. Mönsterbilden var en stjärna i en stående kub. Jag har byggt på detta mönster så att det blev den du ser här. Mönsterfärgen är blå, men om du iakttar mönstret en stund så kanske du också ser ett mönster i den ljusgrå färgen.
Alltihop går tillbaka till en liten ö i Rigabukten – Runö. Från 1991 tillhör ön Estland, men den var under lång tid den kanske mest kända av ”svensköarna” i Rigabukten. Den uråldriga svenska dialekt som talades där har väckt stor uppmärksamhet. Man tror att svenskar koloniserade Runö under vikingatiden eller möjligen ännu tidigare. Varken språkligt eller på något annat sätt var Runöborna benägna att ändra på något av det invanda. För en språkforskare vore det naturligtvis som att komma till en guldgruva om man ville utforska riktigt gammal svenska.
Det som gör att vi ”känner igen” begreppet Runösvenskarna. Har nog med en händelse under andra världskriget att göra. 1944 då Runö var en sovjetisk ö flydde cirka 300 runöbor undan krigsförtrycket till Sverige med hjälp av ett svenskt fartyg, som hämtade dem. 6 personer lär ha stannat kvar. Runösvenskarna fördes till Stockholm. De flesta blev kvar i Stockholms skärgård på ön Singö.
Runö är ingen stor ö. Den är 5,5 km lång och 3,5 km bred. Högsta berget är cirka 30 meter och där står en fyr. På ön fanns som mest cirka 400 bofasta och i mitten av 1900-talet var antalet nere i ungefär 50 personer. Nu lär det vara nära 100 personer som bor på ön.