Marby

Some description

 

 

 

 

 

 

                                                          MARBYVANTEN

Inspirationen till den här vanten kommer från en matta, Marbymattan. Den är en av världens äldsta bevarade mattor. Man har konstaterat att den tillverkats i Anatolien eller Kaukasus redan under 1400-talet. Anatolien utgör nu en stor del av Turkiet.

Motivet på mattan är livsträdet och fåglar i par. De är symboler som återfinns i många olika religioner. Mattans storlek är 160 cm x 112 cm. Den är knuten med rött och brunt ullgarn på ofärgad ullvarp. Runt mattan finns släta bårder.

Mattan ”återfanns” i Marby gamla kyrka i början av 1900-talet. Man tror att den har använts som altarduk. Hur den kommit dit finns det många teorier om. En är att den är en gåva från ärkebiskopen i Trondheim. Nidarosdomen var mycket viktig. Jämtland var under vikingatiden en självstyrande bonderepublik, som varken hörde till Sverige eller Norge.1178 blev området norskt och var så i mer än 450 år, tills det i samband med freden i Brömsbro 1645 blev svenskt.

1911 ställdes mattan för första gången ut i Östersund. Då omtalades den som altarduk. 1925 ställdes den ut i Östersund för andra gången och då sades det att mattan hade orientaliskt påverkade mönster. 1925 såldes mattan för 1000 kronor till Historiska museet i Stockholm. För den summan kunde församlingen köpa en ny orgel till den nya kyrkan.

I Marby Gammelgård i Hallen i Jämtland finns en kopia av Marbymattan. Den är gjord av Ingeborg Hemmingsson. I Turkiet anses mattan så värdefull att man än idag kan köpa kopior av Marbymattan i Istanbul.

Jag har inte haft tillfälle att se Marbymattan på museet i Stockholm, men även Jamtlimuseet i Östersund har mycket fina textila vävnader, bl.a. Överhogdalsbonaden. vanten Marby har fått färgerna brun och grön. Motivet med fåglar finns med naturligtvis. Även de s k. turkiska krokarna finns på vanten och på mattan.

 

<< Tillbaka