Maj-Ingrid

Some description

Maj-Ingrid

Ideér till Bingevanten Maj-Ingrids bårder har jag fått från en halländsk tröja Ysenius, August Ysenius var en speleman och folkskollärare. Han bodde i Vippentorpet, 1 mil SO om Laholm. Tröjan ägs av hemslöjden i Halland. Många mönster som man stickar idag var redan mycket gamla då Bindslöjden skapades 1907. 1912 bildades Halländska hemslöjdsföreningen. En av uppgifterna personalen fick var att tillvarata de gamla mönstren. Ex: Jyske, Bjärbo, Träslöv, Ullared, Nejlikor, Gubbamönster, Fransk lilja, Ax och hjortar,,osv, Redan på 1600-talet spreds stickning i Halland, som då var en del av Danmark. För mig var igenkänningsfaktorn stor, när jag såg mönsterbårderna på tröjan Ysenius. De ser ut som de bårder jag stickar på Norrbottensvantarna. De är idéer efter samiska skoband. Här uppe i norra Sverige har det stickats tidigt. Redan på 1600-talet skrivs det om samerna som stickar i professor Schefferus verk Laponia.(1673) Undrar vad som gav de halländska stickerskorna sina idéer. Liknade mönster finns i andra länder. Det kan ha varit vävmönster, för skoband är ju vävmönster. Varifrån kommer då mönstren som man tycker sig känna igen? Handelsvägar från öster till Norrbotten kan ha fört med sig mönster från ex. Estland eller Finland. Färöarna och Fair Isle har många mönsterbårder med liknande mönster. Fair Isle är känt för sina stickade tröjor i många färger. Tröjorna stickas med bårder, som påminner om de mönster, som vi kan se på bårder här hemma hos oss. Mönstringen gör man oftast med två färger per varv.

Många fartyg från Norden mellanlandade på öarna ute i Atlanten för att proviantera på sin väg till Nordamerika. Kanske köptes eller byttes strumpor eller tröjor.

Dessutom finns det en sägen som berättar att fartyg från den Spanska Armadan förliste utanför Fair Isle 1588. Spanjorerna räddades. De lär ha haft vackert mönstrade kläder. Vem vet, kanske är mönstren från Medelhavsländerna?

Vanten Maj-Ingrid är alltså en vante med bingemönster, vanligt är att sticka med färgerna röd, blå och vit.


<< Tillbaka