Märta-Greta

Some description

                                                          MÄRTA-GRETA

Detta är en s.k. stjärnvante med en lite annorlunda stjärna. Ordet ”stjärna” används i många olika sammanhang alltifrån planeter till framstående artister t.ex. fotbollsstjärna, rockstjärna, filmstjärna.

Stjärnor i mönster förknippas ofta med Norge och det finns en viss fog för det. I Norge kallas en del stjärnmönster för ”åttebladsrosen”. När det gäller mönster på vantar händer det att många sätter likhetstecken mellan alla stjärnmönster och Sebuvantens mönster. Skaparen av det mönstret är norskan Marit Emstad. Redan 1856 arbetade Marit på sätern och i hennes uppgifter ingick även stickning utöver skötseln av djuren. 16 år gammal började hon sticka vantar i kontrastfärger. Något mönster hade hon inte då men vantarna blev ändå mycket uppskattade. I samband med försämrade försörjningsmöjligheter i Selbu blev Selbuvanten en ny möjlighet. Från 1870-talet var Selbustickning fast etablerad i byden. Selbustjärnan eller Åttebladsrosen kallas mönstret.

Men vantar med stjärnmönster behöver alltså inte vara Selbumönster eller ”norska vantar” Stjärnmönster i olika utföranden finns i många länder och kulturer. Symbolen står för något positivt. Många länder har en eller flera stjärnor som symbol i sina flaggor. Även EU-flaggan har stjärnor.

Mönstret till vanten Märta-Greta har en annorlunda stjärna. Det är inte den norska ”Åttebladsrosen” men likväl norskt. Idén kommer från en ”norsk tröja”, som min mamma stickade åt mig.

<< Tillbaka