Lycka

Some description

 

Min mamma hade släktens rötter i Ångermanland, ett vackert landskap. En stickerska som säkert inspirerats av omgivningens omväxlande utseende är MÄRTA-STINA ABRAHAMSDOTTER, som jag själv haft som stor inspirationskälla. Hon bodde i Kubbe, en by inte långt från Fors där min morfar växte upp. Hon försörjde sig på att sticka på beställning, oftast i mönster som var mycket personliga. Märta-Stina var rädd om sina idéer. Fick hon besök gömde hon undan stickningen. Mönstren hade hon ”i huvudet”. Ofta var det hjärtan och romber. Till en början var färgerna enbart de hon själv fick fram genom växtfärgning av garnet.

Av henens många stickade fälltäcken finns bara 8 stycken kvar bevarade på Murbergets museum i Härnösand. Ulrika Bos-Kerttu som var hemslöjdskonsulent i Västernorrland upptäckte MÄRTA-STINAS fälltäcken och lade märke till Märta-Stinas teknik att snärja garnet på baksidan vid varje maska. Det var en metod som inte var snabb men som gav stickningen en speciell stadga.

2004 fick jag tag i ett häfte om MÄRTA-STINA ABRAHAMSDOTTER via Hemslöjden i Örnsköldsvik. Jag läste och läste och inspirerades av bilderna i häftet. Många av mina vantmönster har mer eller mindre tagit intryck av Märta-Stinas skapelser.

Vanten ”LYCKA” har ett Märta-hjärta i rosa. Lyckoklövern är högst upp

SÅLD
<< Tillbaka