Lola

                                                     

Johanna Brunsson            

 

För nästan exakt 100 år sedan, den 11 december 1920, dog Johanna Brunsson, en av de mest betydande kvinnorna i Sverige, när det gäller vävning och bevarande av textila mönstertraditioner. Hon föddes 24 augusti 1846 i Dalsland, yngst av familjens fyra flickor.

9 år gammal var hon den av familjens döttrar som visade mest intresse för vävning. Hon fick gå många kurser i vävnadskonst och lärde sig då nya tekniker. Särskilt damastvävning intresserade henne mycket. 14 år gammal fick hon sin första utmärkelse för sin vävkonst.

23 år gammal gick hon i vävskola. 1873 öppnade hon sin första vävskola. Hon var då 27 år. Det var i Tångelanda i Dalsland. Detta blev starten för Johanna Brunssons konstvävnadsskola.

1889 flyttade hon till Stockholm och där etablerade hon sin bekanta Praktiska vävnadsskola. Eleverna kom från skilda delar av Sverige och övriga Europa och även USA.

Johannas stora intresse var att bevara de gamla mönstertraditionerna. I hennes elevers uppgifter ingick alltid att de skulle samla in gamla vävnader av olika slag och uppteckna mönster och färger. Men hon följde även med sin tid och anställde flera textilkonstnärer som lärare och som dessutom ritade mönster t.ex. Märta Måås-Fjetterström och Anna Lyttkens.

Johanna Brunssons vävskola stängdes 1958. Johanna dog 1920 och därefter var det en systerdotter, Alma Jakobsson, som drev skolan tills den stängdes. Johannas dröm om att lära många unga kvinnor att väva hade gått i uppfyllelse. Dessutom har hennes arbete lämnat en fantastisk mönsterskatt efter sig till glädje för oss alla som väver eller stickar eller bara tycker om att titta på vackra textilmönster.

I Vänersborg på Kulturlagret finns Johanna Brunssons samling av mönster. Det är cirka 1000 mönster och vävprover att beskåda.

I mitt sökande efter gamla mönster träffade jag en gång på en bild av en av Johanna Brunssons vävnader. Jag tyckte den var mycket vacker och mitt intresse för mönster och dess ursprung fick ännu en knuff framåt. Jag lärde mig så småningom att vävmönster även kan användas som inspiration vid andra textila tekniker. Jag har gjort mig en egen Johannakollektion. Nu har den utökats med ytterligare mönster. Det är vanten LOLA som är inspirerad av ett vävprov i upphämtateknik.

Some description

 

<< Tillbaka