Liten häst

Some description

I år är det 100 år sedan Märta Måås - Fjetterström startade sitt väveri i Båstad i Skåne. Hon avled 1941, men efterlämnade 700 mönster som alla är välbevarade. Över hela världen säljs än i dag Märta Måås-mattor för dyra pengar.

Inte förrän 2005 blev hon mer bekant för mig, då jag i en tidning råkade få syn på en liten bild av en henens vävnader. Då fick jag också veta att hon föddes 1837 som prästdotter i Vadstena. Hon hann med mycket under sin levnad. Hon var bl.a. teckningslärare och var även föreståndare för Malmöhus läns Hemslöjdsförening. Efter en konflikt, som handlade om att strikt hålla sig till traditionella mönster gentemot att vara öppen för nyskapande, lämnade hon Hemslöjden och startade ett eget väveri.

Ofta hämtade hon inspiration från naturen. De idéer och uppslag hon fick stiliserade hon till mönster för vävning. Även stjärnor i olika varianter finns med bland hennes mönster.

Märta Måås - Fjetterströms väveri i Båstad startade 1919. Än idag arbetar väverskor där i Märtas anda. 100 år firar man med en utställning i Rikssalen på Kungliga slottet i Stockholm. Utställningen pågår från oktober 2019 till april 2020.

Mönstret ”Liten häst” är inspirerat av Märta Måås - Fjetterström.

SÅLD
<< Tillbaka