Klara

Some description

Vanten KLARA har ett mönster som är inspirerat av stickerskan Märta Stina Abrahamasdotters fälltäcken. Hon bodde under sin levnad i byn Kubbe i Ångermanland inte långt ifrån den lilla byn Fors varifrån min morfar kommer.

Märta-Stina föddes 1825 och hon dog 1903. I över hundra år har hon nu varit död, men intresset för hennes stickade fälltäcken lever kvar. Den första inspirerande kontakten med dem fick jag vid ett besök på muséet i Härnösand. Senare har jag sett dem på Textilarkivet i Sollefteå.

Märta-Stina levde ensam under hela sitt liv. Hon ansågs vara lite egen till sättet. Bl.a. hade hon kortklippt hår, vilket var mycket ovanligt på den tiden.

Märta-Stinas mönster är mycket personliga. Ofta innehöll de hjärtan och romber. Hon satt ofta på köksbordet och stickade. Hon var mycket noga med att inte visa vad hon höll på att sticka. Kom någon gömde hon undan stickningen.

Märta-Stina växtfärgade själv sitt garn. Ofta använde hon sig av gult, svart, violett, rött, gredelint och blått.

Nu anses hennes stickade fälltäcken med de egna mönstren och färgsammansättningarna vara mästerverk. Under sin levnad var det få eller ingen alls som brydde sig om hennes stickade arbeten. Mest stickade hon klädesplagg på beställning.

Lyckligtvis finns det en del bevarat av det Märta-Stina Abrahamsdotter stickade. Det som finns kvar av hennes livsverk har blivit det värdefulla arvegods som det förtjänar. Nu inspireras vår tids formgivare av hennes mönster.

Jag återvänder ständigt till denna fina inspirationskälla. För närvarande har jag en vantkollektion på 13 vantar som alla bygger på Märta-Stina Abrahamsdotters idéer. 8 av mönstren finns i den stora VANTBOKEN som jag först gav ut och 1 st i Vanthäfte 1.   Publicerade i Vantboken: Hjärtan på rad, Hjärtevante, Märta-Hjärta, Romb, Skog, Märta-Stina, Granar och Kubbe. Vanthäfte 1: Stina.

Övriga är Svart ruta, Stina-Hjärta, Blomkant och Klara.

 

Såld
<< Tillbaka