Kihnu

Lite beskrivning

Vantmönstret KIHNU

KIHNU är namnet på en av de estniska öarna i Rigabukten, sjunde störst av de öar som tillhör ESTLAND. Det är en platt ö med högsta punkten bara 9 meter över havet. Ön är 7 kilometer lång och ca 4 kilometer bred. På ön bor endast 500 personer permanent fördelade på fyra små byar. Två gånger om dagen går en färja från det estniska fastlandet ut till ön. Vintertid blir ön ganska isolerad om det inte är mycket kallt så att man kan göra isvägar.

På vantarnas ö är det kvinnorna som har hand om nästan alla hemmajobb. Männen ägnar sig i stor utsträckning åt fiske och säljakt. De äldre kvinnorna stickade förr hela tiden, till och med när de gick.

Kvinnorna värnar fortfarande om öns seder och bruk. Turister kommer för att se kvinnorna i sina randiga yllekjolar körande på motorcyklar.

 

Färgerna på vanten KIHNU är desamma, som finns på de vantar som nu stickas   på ön. Under sovjettiden efter 1918 tvingades kvinnorna sticka vantar med speciella mönster och garn för att på det sättet tjäna lite pengar till hushållet. Det var inte alls av samma mönster och garn som nu används. 1991 blev Estland åter självständigt. Samma garn och mönster som förr!

Nu gäller det för var och en av flickorna att skapa en samling vantar för framtiden. När en flicka gifter sig ska alla gästerna ha en gåva. Då måste brudkistan vara full.

Färger och mönster är traditionsbundna. T.ex ska den röda färgen skydda mot ondskans makter.  

Sicksackmönstret står för trohet.

Dessutom måste man hålla alla kihnutekniker levande.

På den här vanten finns 3 enkla Kihnuflätor, och färgerna svart, vit och röd.

 

SÅLD
<< Tillbaka