IDA-MARIA

Some description

                                                            IDA-MARIA

Vad kan man ha för glädje och nytta av gamla gulnade blad som knappt håller ihop så pass att man kan lägga ut dem på ett bord? Av det riktigt gamla kan man inspireras till mycket nytt. Min mamma hade ett stort intresse vid sidan av att sköta om det hem där jag växte upp. Det var handarbete: att sticka, brodera eller virka. Ständigt skapade hon nya saker från små, små virkade dukar till stickade klänningar och dräkter. Mönstren hittade hon i korsstygnshäften eller i någon veckotidning. Allt sparade hon på och använde. Med tiden blev hennes mönstersamling en stor bunt med lösa blad i linneskåpet. Den dag då hennes händer inte längre kunde hantera nålar och stickor gav hon allt till mig. Jag har försiktigt bläddrat i samlingen då och då, och för varje gång har mitt intresse vuxit.

Nästan inga årtal eller prisuppgifter finns med. Ett enda ark har årtalet 1944, ett par andra har prisuppgifterna 1 krona och 1 krona 25 öre. Mönsterhäften var dyrgripar för min mammas generation. Hennes besvikelse var mycket stor då hon på marknader fann att virkade spetsdukar såldes för några kronor.

Min mammas nötta och sköra mönsterblad har blivit en guldgruva för mig. Jag tycker om att ta tillvara det gamla och inspireras till något nytt. Så är det med mönstret till IDA-MARIA. Mönsterfragment från olika blad har till slut blivit IDA-MARIA.

 

<< Tillbaka