Halldóra

Some description

Inom textilhantverkets olika delar finns många kvinnor som uträttat väldigt mycket för att spara, dokumentera och föra äldre traditioner vidare. En av de märkligaste och mest fascinerande kvinnor som jag stött på är Hallóra Bjarnadóttir på Island. Hon föddes år 1873 och dog inte förrän 1981. Hon blev 108 år, en av de allra äldsta på Island.

Vill du veta mer om denna framsynta kvinna bör du besöka Blönduòs-museet några mil väster om Akureyri på norra Island (ungefär på samma breddgrad som Luleå). Halldóra Bjarnadóttir var ogift och hade inga barn som kunde ta efter. Hon skänkte allt hon ägde till den lokala hemslöjdsföreningen. 87 år gammal hade hon skrivit sin självbiografi, som inte bara tar upp återblickar på vad hon uträttat utan i stor utsträckning talar om idéer som hon har och som hon vill förverkliga.

Halldóra Bjarnadóttir såg tidigt orättvisorna i samhället. Mycket tidigt började hennes kamp för lika lön för lika arbete mellan män och kvinnor. Hon utbildade sig till lärare i Norge, arbetade där några år, och tog med sig en hel del av de norska undervisningsidéerna tillbaka till Island. Som lärare återinförde hon gymnastik och hantverk på schemat. Hantverk hade fram till då varit hemmens skyldighet att utveckla. Hennes pedagogik präglades av att handens arbete och hjärnas skulle vara parallella.

Under sitt långa liv startade hon skolor och var bl.a. rektor för en skola. Till och med en skola på Svalbard startade hon. Hon startade många föreningar för kvinnor, såg till att bibliotek startades och hon genomförde ett stort insamlingsarbete av textila föremål och hushållsföremål. Hon skrev massor av tidningsartiklar och lär ha brevväxlat med 5-600 personer runt om i världen. Hon satt med i kommunfullmäktige.

Av allt Halldóra Bjarnadóttir samlade in var kanske sulor det minst kända och oväntade för oss. Hon samlade in flera hundra sulor från olika delar av Island. Det var sulor som lades in i skorna för att isolera från kyla. De måste passa exakt i skon och dör ”trampades” de först av den som skulle ha dem, så att de tovade ihop lite och formades av foten.

Det märkliga med dessa sulor var att alla var mycket vackert mönstrade. Men eftersom de fanns inne i skorna kunde de inte ses. På en vägg i Halldóras sal i muséet i Blönduós finns ett stort antal sulor uppsatta. En bonad där hade en ovanlig stjärna.

Den inspirerade mig till mönstret HALLDÓRA.

1996 hedrades denna extremt flitiga kvinna med att vara motivet på ett 35-kronorsfrimärke (isl.kr)

Såld
<< Tillbaka