Fasters vante

Some description 

Fasters vante

För några år sedan var jag i Kalix-Bredviken och visade ett bildspel om kvinnor som inspirerat mig. Då träffade jag en f.d. elev, Marianne, som berättade om ett par vantar, som hon tyckte påminde om mormorsvantarna som finns i Vantboken.Hon skickade då en bild och då såg jag likheten, men helt lika var de inte.

Mormorsvantarna är inspirerade av min mormors stickade vantar, som i sin tur är inspirerade av vantar från Gällivare. Jag lovade Marianne att ta mig an hennes vantar, för att försöka hitta beröringspunkter. Hon berättade också att det var hennes mammas faster Linnea som stickat dessa vantar.

Faster Linnea Björk var född år 1898 i Råneå. Min mormor var född 1902. Linnea var släbarnbarn till Adam Björk, som var pionjär inom Nykterhetsrörelsen i Norrbotten. Det finns en sten rest till minne av honom i Råneå. Dessutom hade han jobbat 20 år som lärare innan Folkskolestadgan bestämdes 1841.

Linnea och hennes systrar blev också lärare. Ett par av dem flyttade till Göteborg, Linnea och en syster sökte sig till Motala. Linnea hade ett fritidsintresse – att sticka vantar som hon skickade då och då upp till Mariannes mamma i Kalix.

Att det är ett vantmönster från Norrbotten tror jag bestämt. Här uppe är det vanligt att vantarna småmönstrade. Då blir de tätare och varmare. En riktig Gällivarevante var det inte, för mönsterrapporterna stämmer inte. Men vantarna påminner om varandra.

Faster Linneas mönsteridé har jag använt mig av till den här vanten som jag kallar Fasters vante. Mitt mönster är en modifierad variant av faster Linneas. Jag stickade en Kihnufläta och satte fast flätor med tofsar på vantarna. Linnea hade ingen Kihnufläta, men snoddar med tofsar fanns.

 

SÅLD
<< Tillbaka