Emma R

Some description

När Leif och jag firade vår guldbröllopsdag 2013 åkte vi till Saxnäs i Västerbottensfjällen. Det blev en fin sensommarresa. Vi besökte platser som jag bara hade hört talas om tidigare, Fatmomakke, Marsfjället, Norgefarargården och Stekenjokk.

Bredvid hotellet i Saxnäs ligger Ricklundsgården på en liten kulle. Den villan byggdes av paret Folke och Emma Ricklund 1947-1949. Vi besökte den Italieninspirerade byggnaden som nu är ett konstmuseum. Både Folke och Emma var mycket konstintresserade, Emma av textilier, Folke av målning och arkitektur.

Vi kom sent på eftermiddagen strax innan stängningsdags och fick en nästan privat guidning. Mannen som med inlevelse och mycken kunskap visade oss alla sevärdheter hette Jan Hammarsten. Han var bror till en tidigare landshövding i Norrbottens län.

Vid Ricklundsgården anlades en trädgård och där finns stenläggningar som inte är vanliga i fjällvärlden. Det var intressant att få veta att det finns över tusen konstverk, som ägs av Ricklundsgården. Det är verk av konstnärer, som en tid fått bo och verka i Ricklundsgården. Väldigt många lämnade konstverk som gåva då de återvände hem.

1952 skilde sig Folke och Emma Ricklund. Ricklundsgården drevs då vidare av Emma. Efter hennes död förvaltas gården av Emma Ricklundstiftelsen. Konstnärer och andra kulturarbetare får söka stipendier och kan bo och skapa i Ricklundsgården. Då vi var där hade ett ungt konstnärspar med små barn anlänt för att inspireras av den storslagna omgivningen.

Det konstnärliga hemmet var en upplevelse. En matta inspirerade mig bl.a. till vanten Emma R.

 

 

<< Tillbaka