Edit

Lite beskrivning

Vanten  

Vanten som jag kallat EDIT har fått sitt namn efter en finsk kvinna, som kom till Sverige som flykting från Karelen. Då hade hon två gånger fått fly undan de sovjetiska trupperna under Andra världskriget. Första gången var då Finland förlorade kampen mot Sovjetunionen under det vi kallat Finska vinterkriget (1940). Andra gången var 1944 då Finland tillsammans med Tyskland först återtog Karelska näset och sedan än en gång förlorade det till Sovjetunionen. Båda gångerna fick karelarna fly hals över huvud till det Egentliga Finland som återstod. 440 000 karelare blev flyktingar i sitt eget land.

Edit var född och uppvuxen i Jaakkima en liten by vid stranden av Europas största sjö Ladoga. Vid inget av de båda flykttillfällena hade de flyende tid på sig att ta med sig något. 1940 skedde flykten mitt i kallaste vintern och de som tog med kor och andra husdjur såg sina djur frysa ihjäl längs vägarna. Kvar hade de enbart minnen och kunskaper om bl.a. handarbeten med mönster och mönstersymboler som hör ihop med det.

Efter några år i Finland kom Edit till Tornedalen, först till finska sidan och 1950 till svenska sidan, där hon gifte sig i Tärendö.

Mitt mönster EDIT har idéer från "käspaikka" – en långsmal handduk vackert dekorerad i båda ändarna med broderier och mönster (käsi = hand, paikka = duk). Handduken hör hemma i den ortodoxa trosläran. Käspaikkan användes vid viktiga tillfällen i livet från födslar till begravningar. Ofta fanns den med i unga flickors brudkista som ett bevis på handarbetsskicklighet.

Duken kunde också sättas runt ikonbild.

Vanliga mönster kunde vara blommor, fåglar, andra djur och geometriska figurer. Ofta broderades med rött garn på vitt tyg.

SÅLD
<< Tillbaka