Diana

Some description

VANTEN DIANA

Den här vanten har jag kallat DIANA efter den romerska mytologins jaktgudinna. Mönsterdelar och inspiration till utformningen har jag från en jaktstuga på berget Aavasaksa. Den ligger 7 mil norr om Torneå/Haparanda på den finska sidan av Torne älv ungefär mitt emot Övertorneå. Berget är ett s.k. kalottberg, 242 m över havet, och så högt att man därifrån kan se midnattssolen trots att det är 2 mil söder om norra polcirkeln.

Kalottberget som vi besökte en midsommarhelg är i sig en sevärdhet. Toppen på ett sådant berg är skogklätt och sluttningarna består av kala hällar. Toppen har legat högre än högsta kustlinjen och har aldrig legat under vatten.

JAKTSTUGAN, ofta kallad jaktslott, är ett minne från den tid då FINLAND var en del av Ryssland. Tsarens jaktstuga säger man också ofta. Huset lät den ryske tsaren ALEXANDER II bygga 1882. Det är timrat och dekorerat med många utsmyckningar i trä och färg. Ryssland var ett stort och oroligt land på tsarens tid. Han omkom i ett attentat mot honom i Sant Petersburg. Inte heller hans son NIKOLAUS II kom någonsin till jaktstugan på Aavasaksa. Tsar Nikolaus II avrättades i juli 1917 tillsammans med hela sin familj mitt mellan de två ryska revolutionerna, Marsrevolutionen och Oktoberrevolutionen, då tsardömet störtades.

Jaktstugan är i storlek inget slott, men altanen är förhållandevis stor och rymlig. Trappan upp till altanen och räcket runt om är rikt utsmyckat. Pelarna upp mot terrasstaket är vackert snidade. På många ställen finns ornament av olika slag bl.a. runt fönstren.

På denna vackra och stilla plats åt vi vår matsäck. Det är minnen från besöket på Aavasaksa som inspirerat mig till den här vanten.

SÅLD
<< Tillbaka