Cilla

Några beskrivningar

En bild på Cecilia Vasa fick mig att rita ett mönster. Hon var en av Gustav Vasas döttrar. Han hade tio barn, fem söner och fem döttrar.
På bilden har hon på sig en klänning med en oerhört vacker virkad spetskrage. Ja, det var mest kragen som inspirerade mig.

När jag tog reda på mer om bilden, fick jag veta att den finns i Uppsala Universitets konstsamling. Det är en kopia av en målning gjord av en okänd konstnär. Inte ens om det verkligen är Cecilia Vasa är helt säkert.

Men prinsessan sades vara vacker och omsvärmad. Hon ansågs även språkbegåvad och lärde sig flera språk. Bl.a. brevväxlade hon med Elisabeth I av England.

Cecilia Vasa ställde till med småskandaler rätt ofta. Den mest omtalade är väl Vadstenabullret, som inträffade då hon som ung flicka smugglade in en pojkvän på sitt rum.


Hon gifte sig och blev så småningom änka med fem barn. Hon var maktlysten, fick ekonomiska problem och gjorde många diplomatiska resor.
Hon skrev sig själv som Grevinna av Arboga.

Det finns mycket att läsa om denna kvinna.  Cecilia Vasa (1540-1627)  blev 86 år. Hon är begravd i Rodemack, en liten kommun i nordöstra Frankrike

SÅLD
<< Tillbaka