Björn

Some description

Den skandinaviska brunbjörnen känns igen på sitt stora huvud, sina små ögon
och öron och på puckeln över skulderpartiet. Den är stor stark och kraftig, men mycket
försiktig där den lufsar omkring i skogen. Den största svenska björnen vägde 343 kg.
Björnen äter vad den hittar. Det kan vara bär, rov och kadaver. Bär utgör nästan
hälften av födan under ett år.---60 kg bär om dagen på hösten! I Dalarna dödas årligen
25 % av älgkalvarna av björnar.
Vanligtvis undviker björnen människor, för människan är björnens enda fiende.
Den kan angripa människor, men oftast är det låtsasanfall. Finns jakthund med kan
den anfalla också. I Sverige har ingen människa blivit dödad av björn sedan 1902.
2013 uppskattades antalet björnar i Sverige till 3200.
 Om björnen hör dig så undviker den dig. Prata eller sjung eller gör som i Kanada,
där man provat med bjällror på ryggsäcken för att höras.SÅLD

 

<< Tillbaka