Bäckahästen

Some description

Färgerna jag använt är svart, gul, röd, grön och mörkgrön. garn är tvåtrådigt ullgarn.

Mönstret till vanten BÄCKAHÄSTEN är inspirerat av en vävnad från Skåne. Det var min skolkamrat Christina från skolåren i dåvarande realskolan, som av sin farmor hade fått en vävnad som troligen är en gammal åkedyna som kuskarna använde. Vävnaden är troligen från 1800-talet. Den är vävd med rölakansteknik. Motivet Bäckahästen var vanligt på åkedynor och kuddar i Blekinge och Skåne.

BÄCKAHÄSTEN är ett övernaturligt väsen som kan uppträda i många skepnader. Många menar att den har samma egenskaper som näcken. Det kan till och med vara så att det är samma naturväsen, som kan förvandla sig både till häst och till människa. En del historier berättar att Bäckahästen förvandlat sig till en särskild person, kanske en flickas fästman.

Bäckahästen som häst var oftast ett vackert och ståtligt djur, som alltid var snäll och lydig. Vem som helst kunde rida på hästen. Ryggen kunde bli längre om det behövdes och många barn kunde rida på hästen samtidigt. Upptäckte man att hästen hade sylvassa tänder, då var det Bäckahästen

Det slutade ALLTID olyckligt. Då Bäckahästen fått en eller flera ryttare galopperade den iväg rakt ner i bäckar och åar, där ryttarna drunknade.

Bäckahästen finns inte bara i skånsk folktro med historier som lockar barn till åar och bäckar. Spridning går långt utanför Skånes och Blekinges gränser och långt bort i tiden. Det var före vikingatiden och landnamstiden på Island. Likartade föreställningar finns hos alla indoeuropeiska folk. Våra vikingar bidrog till att sprida bäckahästtraditioner på samma sätt som kelterna gjorde i andra delar av Europa.

Att berätta om Näcken som spelade på sin fiol och om Bäckahästen skulle avhålla barn från att vistas nära bäckar och åar och andra vattendrag, kanske också att inge respekt och försiktighet för hästar. Märta Måås Fjetterström gjorde en matta som heter just Bäckahästen. Det var för över 100 år sedan.

 

SÅLD
<< Tillbaka