Audur

Lite beskrivning

AUDUR.--
Den här gången har jag inspirerats av en isländsk vän, som bor i Sverige och är en mycket duktig och snabb stickerska. Kvinnonamnet Audur är isländskt.
800-talet är den speciella tid i Nordens historia då ISLAND befolkades.
Aud i Audur betyder betydelsefull och stark kvinna - och rik. En av de mest kända från den tiden var Audur Djúpúðga Ketilsdottir. Mellannamnet betyder "den djupsinniga" och hon var dotter till Ketil Flatnose, en norsk hävding. Aud var gift med Olaf den hvite (Oleif), som var son till kung Ingjald, som bl.a. utnämnt sig själv till kung i Dublin. Då Oleif dödats i en strid på Irland reste Aud med sonen Thorstein den röde till Hebriderna.

Efter Thorsteins död "förlorade" Aud en del av sin maktställning. Då beställde hon ett vikingaskepp som hon själv blev befälhavare på. Skeppet lät hon i hemlighet bygga inne i en skog.
På hennes skepp fanns tjugo män under hennes befäl och dessutom fångar från vikingaräder runt de brittiska öarna. Aud gav dessa män frihet, när de kom till Island, där hon gjorde anspråk på den västra delen av ön. Till skillnad från de flesta isländska nybyggarna var hon kristen och anses vara den som förde kristendomen till Island.
Vanten Audur är stickad i färgerna ljusgrå och svart.
 

 
SÅLD
<< Tillbaka