Vifast Björklund

Mestadels är det kvinnor som ägnat sig åt stickning, mönsterskapande och som samlat och bevarat vad de gjort för att det ska föras vidare till nya generationer. Men det finns även män som gjort bestående insatser på detta område. En av dem är allkonstnären Vifast Björklund från Kangis i Överkalix.

 Some description

Vifast Björklund var född 1928 i Finland. Han kom till Sverige och Lansjärv i norra delen av Överkalix kommun på 1930-talet. Han lärde sig tidigt konsten av växtfärga och att slöjda i trä och påverkades en hel del av den samiska kulturen.

 

14 år gammal flyttade Vifast Björklund till Närke, där fadern var. Han utbildade sig till trädgårdsmästare. Han deltog även i utgrävningarna av Björkö i Mälaren. Till Norrbotten återvände han på egen begäran som evangelist för Helgelseförbundet. 1957 konverterade Vifast till katolicismen. Vid Konstfack i Stockholm utbildade han sig till silversmed.

 

1973 flyttade han till Kangis i Överkalix. Byn ligger på västra sidan av Kalix älv. Här började han intressera sig för folkdans och folkdräkter. Den ”riktiga” Överkalixdräkten är ett av de verk Vifast Björklund skapat. 1986 fick han Vuxenskolans Kulturpris och då spelade han på sin fiol två låtar som han själv komponerat och mottogs med stående ovationer.

 

Vifast Björklund var mångbegåvad. Han spelade fiol, spilopipa (en sorts flöjt) och nyckelharpa och utsågs till riksspelman och var med och spelade in en skiva med Skäggmanslaget. Han sydde kläder, stickade och virkade. Dessutom var han en mycket god historieberättare,

Kunde stämma blod och tog del av andra länders kultur genom sin språkbegåvning.

 

Vifast Björklund var en udda personlighet med mycket stark utstrålning, en levnadskonstnär och kulturpersonlighet känd vida omkring inte bara i Sverige. För många i hans omgivning och för dem som sett vad han åstadkommit har han varit en stor inspirationskälla.

 

1988 dog Vifast Björklund endast 60 år gammal.

 

Jag blev personligen mest inspirerad av Vifast Björklunds virkade och stickade mössor och använde mig av hans enkla mönster i svart på röd botten. För mig blev det en vante, som jag kallar Kalixvante.

 

Källor:

Stickat från Norrbotten (Marika Larsson)

 

<< Tillbaka