Skaite-Maria
I stickningens historia finns många bemärkta kvinnor som inspirerat andra långt efter att de själva gått ur tiden. En av dessa märkeskvinnor i Norrbotten hette Maria Andersdotter och som gift med Janne Larsson fick hon i modern tid släktnamnet Larsson. Maken tillhörde släkten Märak och så står det ibland om Skaite-Maria- Maria Larsson Märak.
Maria föddes 1875 i fjällbyn Västerfjäll i Arjeplogs kommun. Efter giftermålet med Janne Larsson flyttade familjen till Skaite vid sjön Peuraure. Platsen var ursprungligen en vistesplats för samerna under vår- och höstraiden. Ordet Skaite betyder land mellan vatten som flyter samman. Det var en bra plats för ett nybygge, med god tillgång till fiskrika sjöar, myrslåtterängar och färskvatten från bäckarna. Nybygget som Janne och Maria anlade överfördes så småningom till att vara en s.k. fjällägenhet. Skaite ligger söder om Kvikkjokk.
Denna lilla kvinna födde 8 barn och deltog dagligen i alla de göromål som hör till ett nybygge. Hon var ständigt sysselsatt. Ändå hann hon med att sticka vantar. Vantarna tillverkade hon av nödvändighet, mönstren var säkert av glädje. De hade egna får och spann ofta garnet själv och färgade det ibland med pulverfärg som de köpt i Jokkmokk. Trots att familjen bodde i väglöst land var familjen inte alls isolerad. Många vandrare i fjällen besökte den ensliga gården. Maria påverkades naturligtvis av det hon såg andra bära, men också av naturens egna mönster. Allt omformade hon efter eget huvud och med ett fåtal mönsterelement satte hon ihop på sitt eget sätt.
Skaite-vanten som hennes vante kom att kallas, är en rak vante med en vanlig tumme( inte kiltumme). Maria använde tunna nålar, 1,75-2 mm tjocka och tjockt garn, ofta 3-4-trådigt yllegarn. Det gjorde att vantarna blev tjockare och tätare. Vantarna är småmönstrade med rutor, ränder och trianglar, som hon komponerade på sitt sätt. En speciell sak var att hon ibland gjorde vantens överdel kupad. Det åstadkom hon genom att tex. sticka fram och tillbaka en extra gång på vantens ovansida.
Muddarna är stickade vridna eller raka beroende på vantens användning. Mönstret på handen och mudden passar alltid ihop. Hoptagningarna gjorde Maria också så att de passade ihop med mönstret. Alla Skaite-vantar har en snodd vid handleden på vantens utsida. Snoddarna knöts ihop, när de hängdes på tork.
Skaite-Maria avled 1956. Då var hon 81 år. Den mönsterskatt som hon lämnade efter sig lever än i dag och många är de stickerskor som liksom jag blivit inspirerade av hennes vantar.
Källor: Östan om fjäll, västan om skog ( Hans Andersson- Ingvar Segerström) , Skaitestickning ( Erika Pavval-Falck ), Vantar och muddar från norr ( Länshemslöjdskonsulenterna).
Skaitevantar stickade av Solveig Larsson