Maria Juni

Lite beskrivning

MARIA JUNI

PORJUSVANTEN

 

Hårda livsvillkor och tillfälligheter kan också vara inledningen till bevarande av mönstertraditioner. Det är MARIA JUNI från Porjus ett fint exempel på.

 

Mitt mellan Gällivare och Kiruna ligger grannbyarna Puoltikasvaara och Skaulo. Den 9 november 1888 föddes Maria Olofsson i Puoltikasvaara. När hon som flicka blev tillräckligt gammal tog hon tjänst som piga, först i Gällivare, sedan i Abborrträsk och så i Porjus. Där träffade hon Oskar Henriksson Juni, som blev hennes make dagen före julafton 1910. Oskar arbetade som kraftverksbyggare och under långa tider fick Maria ensam klara allt arbete i hemmet. Det var enkelt och fattigt och försörjningen av familjens nio barn vilade mest på hennes axlar. Tre av barnen dog tidigt i den tidens gissel, lungsot.

 

1923 var ett svårt år och pengar fanns inte ens till mjölk. Ved fick Maria själv samla in i skogen. Vid ett tillfälle då hon satt sig ner på en sten för att vila, fick hon syn på en gammal vante på marken intill stenen. Trots att den var sliten och smutsig la hon särskilt märke till de röda och gula färgerna. Maria stickade ett par vantar som såg ut som den som hon hittat. Dottern Berta gjorde lotter och gick runt i husen och vanten lottades ut. Så fick familjen den gången pengar till mjölk.

 

Porjusvanten med sina röda och gula färger och många gånger med ortnamnet Porjus och årtalet instickat blev efterfrågad och Maria Juni kunde verksamt bidra till familjens försörjning. Hon fortsatte oförtrutet att sticka ända upp i mycket hög ålder och mer än någonsin efter det hon blev pensionär, trots att hon hade beslutat sig för att då sluta sticka. Den 10 juli 1982 avled hon i Porjus 94 år gammal. Det sista vantparet hann hon inte riktigt klart, men andra har fört den mönstertraditionen vidare. Nu lär det inte finnas någon i Porjus som stickar Porjusvanten till avsalu.

 

                                                                 Källor:          Längs stigarna (Hans Andersson)

                                                                                       Maria Juni (Lester Wikström)

 

<< Tillbaka