Märta-Stina Abrahamsdotter

Some description

Märta-Stina föddes år 1825 i byn Kubbe i Ångermanland. Hon dog 1903, 78 år gammal. Hon var ogift och som  "gammelstinta" bodde hon kvar på hemgården. Hon var fattig men försörjde sig själv genom att sticka och sälja de arbetskläder, vantar, fälltäcken med mera, som hon tillverkade. Märta-Stinas mönster och färger är mycket personliga och under sin levnad gjorde hon alltid så, att när hon fick gäster gömde hon undan stickningen. Hon var rädd om sina mönster och ville inte att andra skulle sticka likadant. Något stort intresse för hennes stickade saker fanns inte vid hennes död, men senare har de få saker som finns kvar av hennes tillverkning, bevarats och beskrivits och varit till mycket stor inspiration för väldigt många stickerskor.

Some descriptionMin släkt på min morfars sida kommer från byn Fors i Ångermanland, en plats som inte ligger långt ifrån Kubbe. Bild till vänster, huset i Kubbe, där Märta-Stina Abrahamsdotter bodde, så som det ser ut i dag. Uppgifter från bybor, foto från 2008.

Därför besöker vi Ångermanland då och då och på museet i Härnösand blev jag mycket intresserad av Märta - Stina Abrahamsdotters stickade fälltäcken och den rikedom på mönster som de hade. Jag köpte ett vantmönster som Katarina Brieditis gjort inspirerad av Märta-Stinas täcken. Sedan har jag själv gjort flera vantmönster med samma inspirationskälla: Romb, Märta-hjärta, Hjärtan på rad och Märta-Stina.

Märta-Stina själv lär inte ha haft några nedtecknade mönster. Hon stickade efter mönster som hon hade i huvudet. Ofta var det hjärtan och romber. Hennes färger var till en början de färger hon fick fram genom att själv växtfärga det garn som hon spann. Då hon så småningom kunde köpa färgpulver skapade hon väldigt speciella toner och kombinationer av färger. Ofta stickade hon med två färger. Hennes teknik var då att snärja tråden, som löpte på baksidan, vid varje maska. Med den tekniken går stickningen lite långsammare, men arbetet blir mycket stabilare.

Märta-Stina skapade inte bara sina egna mönster och färger. Även sticknålarna tillverkade hon själv av rönnkvistar. Hon både spann och färgade yllegarnet själv. Då fåren skulle klippas hos någon bonde hjälpte hon gärna till med arbetet. Som lön fick hon ull som bonden själv inte behövde. I sin stuga lär hon ha suttit på bordet och stickat. Det var kanske inte den bekvämaste arbetsplatsen, men troligen den varmaste.

Märta-Stina var släkt med Britta-Kajsa Karlsdotter, som skapade den så kallade Anundsjö-sömmen. I Bredbyn finns ett stort minnesmärke i form av en stor docka, till minne av Britta-Kajsa och Anundsjö-sömmen.

Källor: Häftet " Märta-Stina " av Ulrika Bos-Kerttu och Katarina Brieditis produkter.

 

Some description
Märta Stina

 

Some description
Märta-Hjärta

 

Some description
Romb

 

Some description
Hjärtan på rad

 

Some description
Granar

 

Some description
Skog

 

Some description
Kubbe

 

Some description
Hjärtevante

 

Some description
Stina

 

Some description
Svart ruta

Some description

Lycka

Some description

Klara

Some description

Märstä

Some description

Kubbehjärta

 Some description

Stina Hjärta

 

 

 

 

 

 

<< Tillbaka